söndag 19 november 2017

Nordiskt ursprung aldrig bort!!!

Tiden när ett sådant verk blir förintat är vid jordens undergång! Köpte boken eller lexikonet cirka 1994 eller 1995. Att så många skulle tro vad mindre bemedlade och totalt obildade avfall uttryckte hade man aldrig kunnat drömma om, än i sina värsta mardrömmar. Alla av dessa föddes som mytomaner, oavsett hävdande eller dementi! Det skulle kunna vara kärnan i orsaken till det antalet arbetslösa som blir psykisk ohälsa för att få genom sin önskan om permanent ledighet. Man hoppas att så inte är fallet. Så länge man lever kommer man alltid behålla och bevara litteratur som denna då övriga populationen vänder sig själva efter medvinden. Det skulle aldrig falla en in att ta fram detta eller något annat verk för allmän beskådan. Nej, då låser man in dem i säkert förvar för med så många falskingar i befolkningen finns alltför många risker! Det tycks som att somliga inbillar sig att de är skyddade emot obehagliga överraskningar men ack vad de ska inse försent att så ingalunda är verkligheten. Bilder är hämtade från lexikonet.
Ja, somliga föremål fanns inte med, vet inte vart det egentligen kom ifrån men det smycke man själv har "stridsamulett" har man inte funnit i lexikonet. Det är inte viktigt heller det viktiga är att man faktiskt har det själv. Däremot finns en hel del andra intressanta bilder, ritade bilder liknande de som man lagt upp. Kollade upp Tyr runan och den hade en hel del historia bakom sig, långt mer än att det skulle ha varit någon symbol för officerare under andra världskriget i Tyskland!

Bland annat står det om Tyr följande; "Den gud som till sitt ursprung är den äldste av asarna; han är helt enkelt identisk med den indoeuropeiske himmelsguden "Dieus", vars namn hos de vediska indierna blev "Dyaus", hos grekerna "Zeus", hos romarna "Juw" (som i "jup-iter"), dvs "fader himmel", hos urgermanerna "Tiwaz", varav de fornhögtyska "Ziu" och de nordiska "Tyr". I vårt senhediska källmaterial har Tyr förbleknat till tapper, ridderlig och uppoffrande krigare, men det förekommer mytdrag som vittnar om hans ursprung. Viktigast är kanske myten om den avbitna handen; Tyr lade sin hand i Fenrisulvens gap som pant för att bojan Gleipner inte skulle innebära något svek mot vargen. I och med att bojan höll miste Tyr handen."

Mer fanns att läsa men det räcker så. Sedan kan den som vill och har lust försöka få tag på lexikonet någonstans ifall han/hon vill läsa hela boken som sträcker sig från Abaskun till Ösyssla och det kan bli en intressant stund med den egna individen. 

Avslutningsvis; tig du, Tyr!
Du rör ej mer med båda händerna bära
Din högra hand, var har du den ?
Den fick visst Fenrer i gapet.

Säger Loke hånfullt i Lokasenna, men en smädande Tyr svarar:

Hand miste jag, hedulven du: slem är bådas vår saknad.
Illa trivs ulven, som oblitt fjättrad ruvande ragnarök bidar.

1 kommentar:

  1. Ja, då hade man beställt en femma KS samt något ej tidigare konsumerat B5 Pantothensyra. Ska bli intressant att se hur beställningsform hemleverans funkar. Ska bli skönt att få hem Kolloidalt Silver som man saknat sedan det sista tog slut i september eller nåt. Kom på direkt man hade gjort beställningen att man saknar zink men det får bli framöver. Så ser stridsamuletten ut sista bilden i inlägget. Vet att de flesta på den tiden när det begav sig beställde eller köpte "Tors hammare". Man fann mer intresse i stridsamuletten och har för att det fanns Sleipner den åtta hovade hästen men som fattig arbetslös man var hade man knappt råd med ett smycke så det fick bli så. Hade även något vid namn "Kahlevala Khoru" eller nåt men det sålde man rätt fort. Nej nu är det dax att fimpa detta.

    SvaraRadera