söndag 25 augusti 2024

Lördag kväll - 2 Filmer

Så hade man sett "Himlen Är Oskyldigt Blå" vilken handlar om tonåringen Martin (Bill Skarsgård) som söker jobb på en restaurang i Sandhamn vilken drivs av Gösta (Peter Dalle) Gösta har hårda men rättvisa regler och de som missköter sig får åka tillbaka till Stockholm. Martin får gå men när han väntar på båten som ska ta honom tillbaka till Stockholm dyker Gösta oväntat upp och erbjuder Martin jobb. Riktigt bra film om Fleming Broman som var dels svensk arkitekt och narkotikabrottsling. 1975 dömdes han till 5 och 1/2 år till fängelse för narkotikabrott och betraktas som huvudman i Sandhamnligan. En verklighetsskildring med andra ord.
"Vi Är Bäst" handlar (först och främst) om Bobo och Klara 2 tonåriga flickor som försöker starta ett punkband utan att ens kunna spela trots att alla säger att punken är död. De blir vän med Hedvig som är kristen, spelar akustisk gitarr och alltid varit ensam. Dessa 3 unga tonåringar bildar ett band trots att det bara är Hedvig som kan spela något instrument alls! De får slutligen vara med på "tomterocken" i västerås. Mycket trevlig och skön film i stil med "Tjenare Kungen" vilken man har sedan åtskilliga år tillbaka. Can a biz tro.
Filmen "Tjenare Kungen!" På bilden nedan.
Fastän "Tjenare Kungen" är från år 2005 och "Vi Är Bäst" är från år 2013 påminner dem bägge om varandra eller kanske har många likheter. Man är glad att ha bägge filmerna när de liksom kompletterar varandra på ett nästan naturligt sätt. Nostalgi behöver inte nödvändigtvis betyda längtan eller liknande. Man är den man är.

1 kommentar:

  1. Det var lördagkväll och ikväll söndag såg man (delvis) avsnitt 4 av 6 av "ärliga Blå ögon". Ganska skönt att se något med gamla, riktiga bilar, skön svängig jazz musik och skådespelare som inte finns längre. Man känner att det är lämplig kontrast till nutidens trampbilar och hybrider, nutidens avfall som strömmar ur högtalarna av diverse radiokanaler.

    SvaraRadera