lördag 13 december 2014

Återblick: tygmärken

13 December 2014

God morgon!

Välkommen till en stund denna lördag 13 december 2014. Lucia som det väl också är. Något man haft, det första på 1970 talet, är tygmärken. Man minns att det var ett enkelt med motivet en motorcyklist liknande Peter Fonda i rött mot vit bakgrund och lika röd kvadrat som utgjorde ramen på märket.

Det fanns en hel del olika motiv och syskon hade en del andra motiv. På 1980 talet fanns en uppsjö av både tygmärken och plåtknappar. Tygmärkenas dimensioner varierade och t.o.m. ryggtavlor fanns att köpa. Oftast var det i den regerande musikstilen "Metal" som tygmärken och ryggtavlorna var utformade och broderade som tryckta.

Minns att man köpte många av kompisar, begagnade. Dock var det aldrig fel eller defekt på dem, ja tygmärkena alltså. På marknader köpte man plåtknappar, tygmärken och ryggtavlor.
Man minns än idag den första, och enda man köpte där och då. Venom "welcome to Hell" med samma symbol som skivans konvolut. Den jackan hade plåtknappar, tygmärken och ryggtavlan som fullbordade vad man gillade. Man försökte sprätta loss den när jackan skulle kastas. Det lyckades inte alls, så med bitterhet och besvikelse fick den följa med till soporna.

En del tygmärken lyckades man dock "rädda" och har kvar än idag! Dessa är cirka 30 år gamla och pryder en sovrumsvägg tillsammans med en ryggtavla och tygposters som aldrig kommer att hamna på någon jacka alls! De gör sig bäst på väggen.

I slutet av 1990 talet fann man de, personligen, klassiska tygmärkena, ryggtavlorna och köpte några av dem. De pryder andra väggar i hemmet. Har tankar åt att sprätta loss från en jacka ett flertal tygmärken och ryggtavlan så att man kan bevara dem i bättre skick än på en jacka!
År 2006 fick man för sig att beställa otalet vackra tygmärken som man sedermera fick för sig att sy fast på en lämplig jacka. Med åren har det blivit jobbigt att ha den då man inte uppskattar att folk glor som de gör, man får tillräckligt med uppmärksamhet ändå. Det är en delvis orsak att man fattat beslut om att sprätta loss de märken som inte är aktuella, av olika orsaker. Plåtknappar har man haft åtskilligt av och vet att man skänkt bort en del av dem allt eftersom intresset för olika band (främst metal) som man slutat lyssna på. Även dessa har fått lämpligare plats hemma än på nån jacka.

Uppdatering  (10:33)

Tygmärkena och ryggtavlan är sprättad loss och uppsatta på väggen. Klart är att de passar bäst på väggen sämst på jackan! Det blev smärre hål i jackan pga miss med sprättarkniven. Köpte några märken i somras då man köpte dragkedjan till en arbetsjacka de kan komma väl till pass nu, även om jackan är en identisk med en annan man har. Man har kommit till slutsatsen att musik tygmärken och ryggtavlor får sitta hemma i tryggt förvar mot väta, sol och vind.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar