onsdag 10 december 2014

Tillbakablick: 1980 talet

Man minns det årtiondet med lust, glädje,välbehag, fräschhet, nytt, förändringar, positivt, ohållbart, vämjeligt, obehagligt, sjukt, ja listan kan göras lång av uttryck som passar utmärkt in månad för månad som gick under 1980 talet framtill 1989.

Det var årtiondet när stora beslut fattades, radikala reformer utfördes, mellan 1980-83 märktes inga direkta skillnader men från och med 1984 märkte man att det rörde på sig. Man läste i tidningar och följde med. 1985 hände en lokal olycka, samma år var man till dåvarande Leningrad i Ryssland en resa som kom att vidga ens vyer enormt tråkigt bara att man inte hade kamera med sig. 1986 sköts Olof Palme, Tjernobylkatastrofen som sedermera kom att förändra delar av världen, Ronald Reagan och Michail Gorbatjov, samma år hände en rad lokala händelser som kom att förändra en själv. 1987 var väder och klimat nästan outhärdligt, 1988 var ett delvis svart år med personlig tragedi, åmselemorden, Kina och studentdemonstrationerna i media i stort sett varje dag, lokala tragedier men lyckan vände i december när man lyckades ta körkortet! 1989 inleddes personligen med värnplikten, Berlinmurens fall, perestrojka i Ryssland. Ja det är delar av allt man minns.Tursamt nog har man förutom ett hyfsat minne även de gröna"Aktuellt" böckerna att tillgå när minnet sviktar.
Allt är dock inte inkluderat i böcker, så då är det bra att ha det mänskliga minnet i behåll. 

Även om mycket från tiden finns i olika forum på Internet och man kan få och har tagit stor del av somliga av dessa främst i form av bilder, delvis text där te x slanguttryck tillhör denna märkliga tid i vårt främmande tidevarv, är det säkert åtskilligt som finns gömda kanske glömda på vindar, i källare, i kartonger, lådor, skrin och brudkistor mm.

Som tur är har man själv varken gömt eller glömt något, att man däremot inte publicerat allt till detta ofantligt gigantiska Internet ligger på den personliga basis då det finns grafiska objekt som av personliga skäl aldrig delges. Så enkelt det kan vara!.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar