lördag 21 oktober 2023

Personlig Dator Historia, Del 1

Blir inte långrandig som så mycket annat. Har (antagligen) saklig och fullständig berättelse i textdokument eller liknande i externa hårddisken någonstans. 
Allra första dator man hade var antagligen en 286 eller 386 har ingen bild på objektet när man aldrig hittat liknande det var i alla fall en liggande låda, monitor, tangentbord, skrivare antagligen pennskrivare endast floppy drive för stora 5.25 tums mjuka disketter se bilden nedan.
DOS dator vit text på svart bakgrund var modellen och den fungerade likt övriga andra i samma modell. Visst skrev man ut listor etc och sparade på disketter. Den datorn hamnade mest troligt på någon ÅVC.
Sedan dröjde det cirka 2,5 år innan man fann en lockande dator av tower modell Commodore med Pentium 150 MHz och 16 vilda Mb arbetsminne eller RAM som det hette på den tiden.
Datorn på bilden ganska identisk med den man hade. Baksidan av den datorn med fläkt, strömkabel uttag, uttag för bildskärm, runda tangentbord kabeluttag, diverse uttag för skrivare samt längst ner uttag för mus och på ljudkort uttag för högtalare. Ungefär vad man kände till där och då!
Man köpte även till en bläckstråleskrivare som komplement. Lexmark ColorJet 1020 minns man.
Kort därefter fann man en flatbed scanner Primax 4800 30 bit som lades till när man hade foton och annat man ville läsa in till  digitalt format på datorn. Avbetalning blev det när man nätt och jämnt hade ett jobb.
Efter många turer fram och tillbaka köpte man en dator i tower modell med 17 tums bildskärm, tangentbord och mus genom ett erbjudande via hyresgästföreningen.
Qul scannerbild. Scannade samtidigt som man putsade glaset då blev det såhär.
Commodore datorn sålde man till ett syskon, bilden nedan visar nya datorn med gamla scannern och utanför bilden hade man köpt en Epson skrivare.
Kan hända att man hade köpt CD brännare till datorn på bilden innan bilden togs.
Tidigare år, 1996 köptes en TV tjock på 33" tum Grundig GV240 även den på avbetalning och lite senare även en Luxor Stereo VHS videobandspelare med SP/ LP funktion och 1999 inköptes en Akai DVD spelare. Många objekt blev det.
Bilden visar TV, DVD spelare längst ner Luxor VHS videobandspelaren. I första lägenheten man bodde i.
Högtalare som medföljde första dator har man kvar än idag! Bra kvalitet på dom.
Detta var en IR/DA adapter man köpte för att kunna överföra bilder till och från en mobiltelefon (Samsung GSH X600) man hade i början av 2000 talet.
Mycket mer hände och skedde men det skriver man aldrig här.
- SLUT Del 1 -

2 kommentarer:

  1. Hade kanske varit personligen kul att ha bilder på samtliga objekten Tv, DVD video, VHS video det är nästan de enda man har bilder på. Akai DVD spelaren fick man tillbaka av syrran som inte ville ha den. Tv racketen har man kvar och en platt TV man sällan ser något på förutom DVD filmer och nyheter med vädret. Del 2 kommer i morgon då ihop samlandet av bilder tog längre tid än beräknat. Sedan är det jobbigt att göra långa inlägg för ingen annan än en själv! Mycket finns att förtälja men vad spelar något för roll i dagens läge? Nada.

    SvaraRadera
  2. 70-90 talet är nog enklaste beskrivningen för detta inlägg när dessa föremål hade sin popularitet i mitten på 1970 talet till slutet av 1990 talet. Datorer och mobiltelefoner kringutrustning hade något försiktigare och mjukare lansering mellan 2000 till 2009 efter 2010 avvecklades det hållbara för flera år till slit och släng affärsideen tunnare, flexiblare och kanske ffa fastare med hjälp av SSD Drive och eMMc chip. Spelnördar fick det bra utan att behöva bygga om gamla stationära lådor och otympliga tunga "bärbara" objekt.

    SvaraRadera