lördag 4 november 2023

Filmer Varierat Som Underhållande 80 90 00 talet

Lite fortsättning på film som ämne, så länge ögonen orkar med.
Riktigt bra svensk thriller av Hasse Alfredsson från 1986 om svartsjuka och död inte bara humor som han gjort sig känd för.
Kontroversiell dokumentär av Jan Troell från 1988 om det politiska läget där och då utländsk analytiker analyserade Sverige och svenska folket men även mycket mer 3 timmar att se vilket man gjorde dock kanske 22 år senare eller något inte för att få perspektiv utan för att den fanns någonstans att beställa för 13 år sedan. Hellre sent än aldrig som det heter.
Svensk komedi med bl a Björn Skifs från 1991 har ofta blandat ihop den med föregångaren Strul från 1988 bägge är komedier med väldigt skilda handlingar även om Skifs är med i bägge.
En väldigt bra men ändå ganska rå svensk dramafilm från 2001 där Michael Nyqvist spelar en familjefar som blir våldsam mot familjemedlemmar. Det var första mötet med den skådespelaren.
Klart skön och harmoniskt avkopplande drama från 2000 av Lukas Moodysson. Skön på sättet att det är 1975 och beskriver fritt både familjeliv och kollektiv, ensamhet och mycket annat helt enkelt en film man rekommenderar till den som missat den.
En film typ komedi från 2000 som är dubbel disc dels huvudfilmen på första discen sedan kortfilmen på disc nummer två. Enda kändis (man kände till) som hade en biroll var Victoria Silvstedt.
En dokumentär från 2008 som handlar om John Ausonius, man har 2 filmer när den ena är spelfilmen den andra är dokumentären. Kan verka knepigt men så var det. Intressant är de bägge.
En dramafilm från 2009 om en flicka vars föräldrar reser iväg utomlands och lämnar dottern till bekant som är ansvarslös, det utspelar sig på 80 talet vilket var främsta anledningen att man köpte filmen.
En serie från 2010 med bl a Christina Schollin som antagligen visats i Tv4 och är en klar kontrast mot den välkända såpan från 1987 under namnet "Varuhuset". Innehåller 2 discar och är en definitiv satir på Varuhuset.
Schysst komedi från 2013 med Robert Gustafsson i huvudrollen. Naturligtvis blev man påverkad att köpa den när den var väldigt populär där och då finns tydligen en uppföljare som man däremot varken såg eller köpte.
Dramafilm från 2018 om mannen som satte Köping på världskartan genom att göra något för att komma med i Guinness världsrekordböcker vilket han lyckades med filmen innehåller bonus intervju med verklighetens Hasse P. Can a biz tro.

Har som sagt mängder av filmer vilka man sett om bl a år 2020 när tiden fanns och det var ett sätt att ha något att se fram emot när mycket filmer var rena avfallet mellan 2015-2020 och just 2020 var väldigt trist, begränsat på olika sätt och vis (pandemin) och man hade drabbats av dilaterad kardiomyopati. Då var det utmärkt att ha tillgång till filmerna man har kvar än idag.

2 kommentarer:

  1. I detta inlägg blev det mer åt 80 talet lite 90 tal och kanske mest 2000 talet. Framtill cirka 2011 köpte och beställde man filmer ganska regelbundet, det fanns skapligt utbud och som den kameleont man alltid varit har man valt variation Dvs action, barnprogram klassiska, drama, dokumentär, komedi, thriller, verklighetsskildring i princip allt vad som föll en in. Av tidigare köpta har man skänkt bort cirka 200-300 som man inte gillade av främsta skälet "inget som tillför en något". December 2020 var man sjukskriven pga diagnosen man har och då passade man på att försöka se om en del av filmerna. Somliga filmer delades upp på flera kvällar när man tyvärr inte har orken längre att se dem på samma kväll. Det blir mest att läsa litteratur när ögonen tillåter pga gråstarr på vänster öga däremellan blir det praktiska göromål när man har 4 akvarium samt skaffat en mindre dock begagnad laptop som får duga tills vidare, helgerna springer ändå iväg och för närvarande är man hemma och tillfälligt sjukskriven pga något man drabbades av igår kväll.

    SvaraRadera
  2. Det är ju alltid utmärkt med variationer så att man slipper bli en dönick som en större majoritet av landets invånare! Ser för närvarande nyheterna och det är åtskilliga nutida händelser som garanterat blir inspirationskällor till framtida filmer. Dessa lär man knappast hinna se lika bra är ju det när man ändå vet och inte behöver fantisera för att orka se vad som kommer.

    SvaraRadera