fredag 15 september 2023

Helt Onödigt Vetande Kanske

Fredag eftermiddag och man har gjort vad man skulle det blev nog bra när allt kommer omkring.
Näst första kontakt mot digitala världen. Dock första dator man köpte i princip första programmet man kom i kontakt med var det men version 3.0 där man gjorde listor vilka sparades på 5.25" disketter. Tyvärr provade man"ctrl-alt del" och innehållet på hårddisken inklusive operativsystem försvann!
Första egna paketet bildskärm, stående plåtlåda (dator) med diskettstation för 3,5" disketter, CD ROM läsare, tangentbord, mus och tillägget en bläckstråleskrivare (Lexmark) kort därefter tillägget en flatbed scanner (Primax 4800 40-bit) man var nöjd och utforskade denna? Någonting framtill att man förlorade hårddisken genom ett misstag. Den anslöts aldrig personligen till internet! Behövdes aldrig.
Samtidigt hade bekanta detta vilket de trivdes med och kände att de följde med i tiden och utvecklingen. Det var inte så enorm skillnad på dem 2.
Den fick man ingen riktig kunskap om bara att ju fler uppdateringar desto längre starttid innan operativsystemet visade startskärmen. Det hade säkert sin charm för de som använde det i praktiken typ jobbet.
Det OS upplevde man som riktigt schysst och fungerade utmärkt, långt ifrån "beta version" det senare kom att kallas. Med internet och uppdateringar segade det tyvärr ihop och var inte lika bra som innan. Som tur var hade man kompletterat med en CD-RW enhet innan os brakade ihop. Fick tag på ny hårddisk och kunde installera det "på nytt" den lådan såldes sedermera men dessförinnan hade man köpt en ny plastlåda (dator) med
Installerat och startklar sedvanligt utforskade man innehållet i denna låda vilken starkt skiljde sig från de föregående. Vet aldrig när det os blev inaktuellt men man hann med det mesta med den lådan i alla fall. Monterade in ett större RAM minne så att den klarade det mesta man använde den till fungerade utmärkt oavsett mängden uppdateringar.
Första och enda laptop man köpte hade det os och tyvärr fick man tydligen något "måndags exemplar" blåskärm krascherna avlöste varandra under cirka 24 månader sedan startade den felfritt 8-9 av 10 gånger! Uppdateringar följde och den fungerade utmärkt. När man sedan installerade
lyste hela nedre delen av den utom skärmen så efter några månader   tröttnade man och lämnade enheten till ÅVC tog endast ur minnen och hårddisk samt laddare.

Så var det med det kort och koncist. OS man kom i kontakt med men aldrig hade personligen var
annat man hörde talas om men aldrig orkade bry sig det minsta om var
En liten historia av undertecknads erfarenheter av den digitala världen. Can a biz tro.

Sedan några år tillbaka gäller
64 bit. Det man hade var 32 bit version och dessa 2 skiljer sig likt natt och dag! Vad man känner är irritation över desutvecklingen när det ska registreras, skapas konto, loggas in till ingen som helst nytta för användare bara krångel för att "dom" inbillar sig att de ska ta igen vad de förlorat på tidigare OS, uppdateringar, office paket etc. Fler och fler låter installera alternativ som är åtskilliga gånger bättre i allt.

2 kommentarer:

  1. Det somliga kan fråga sig är vad har chokladbollar jitterbugg kokosrutor och syltgrottor med inlägget att göra? Tja lite som vad har olika bakverk med mobiltelefon versioner att göra? Visserligen är tillverkare team medan undertecknad är ensam men visst kan EN vara lika lustig om inte värre än ett team på 10-50. Sedan är det ju undertecknads lilla "ventil" att skriva om vad som faller vederbörande in!

    SvaraRadera
  2. Barn som föds idag får digital teknik medan vi som växte upp bortom dessa drakar (och demoner) inte har samma behov av några som helst datorer stationära, laptops, plattor eller iPads, iPhones, tablets mm utan kan och får dagar att springa iväg genom fysiskt arbete, aktiviteter och hushållsbestyr som människor utförde förr i tiden när det inte fanns maskiner inte ens miniräknare. Det var tider man hellre bibehåller än ger sig i kast med digitala verktyg och hjälpmedel och får konstaterat åtskilliga psykiska som fysiska diagnoser orsakade av stillasittande och spel som orsakar... ja det får väl räknas ut på tu man hand.

    SvaraRadera