söndag 18 september 2022

Sö(m)ndag 18 Spetember SIM dag

Ungefär så som bilden visar såg SIM kort Subscriber Identity Module ut när man hade första modellen av mobiltelefoner. Hela kortet fördes in i en skåra och efter proceduren med knappandet kunde man ringa för flera kronor per minut. Oftast köptes s.k. startpaket för (då) 250 SEK.
När nyare telefonmodeller kom var dessa ofta mindre format "passar i fickan eller i handen, smidigare, bättre" så då blev det att antingen köpa nytt startpaket eller beställa från mobiloperatör för då blev det miniformat på kortet för att få plats i telefonen.
Som nyfiken man var köptes olika operatörers SIM kort som det på bilden nedan.
En av de sista knappsats mobiltelefoner man hade (främst hemma) såg displayen ut som bilden nedanför visar. Den telefonen hade standarplats för Mini SIM kort och fungerade utmärkt till enkla funktioner.
Göreli -Gött må ena prilljox å ena balja mä supergött kaffe mä kokosnöt toner 😋
När man 2018 sms:ade ett nummer så fick man följande svar. Hade varit positivt ifall det hade fungerat även med surf men det gjorde det inte!
Nano SIM kort var det som gällde och gäller än så länge.
För den/de som inte sparat ursprungliga SIM kortet kan det bli aktuellt att köpa "ramar" eller adaptrar som försäljare kallar dem. Det visar sig vara de olika plastramar som medföljer det ursprungliga rektangulära SIM kortet i vilket det är 2 ramar beroende på vilken telefon modell man har eller avser att köpa.
Det är väl bra att det finns möjligheter så att man slipper beställa nytt SIM kort utan kan helt enkelt anpassa sitt befintliga kort med hjälp av Universal adaptrar. Can a biz tro.

Sedan begynnelsen när man köpte allra första mobiltelefonen och sedermera startpaketet har man alltid sparat ursprungliga kortet när både PIN som PUK kod finns tryckt och/eller stansat och tryckt på kortets baksida. Detta har underlättat avsevärt omfattande hantering och annat av en värdehandling.

Dongeln man fick med när man lät sig luras att skaffa laptop är kvar däremot SIM kortet för mobilt bredband har man inte kvar, att det heter e kort hade man ingen aning om förrän idag! Vart det än är bortslarvat av anhörig vet man inte.

3 kommentarer:

  1. Allt för registrering och kartläggning av enskilda användare. Då är det bästa att inte ha varken 1, 2, 3 eller 4! Alltså dator, laptop, tablet eller Android/iPhone med andra ord. Det fungerade långt före 90 talet och garanterat långt mycket bättre med personsökare analog så kunde och kan de som har en på armbandet ringa vid sökning. Slipper digital dynga och dess totalnegativa strålning av livsfarliga strålar!

    SvaraRadera
  2. Folk lever folk dör endast anhöriga bryr sig när strålning påverkar hur man ser och inte hör! Naturligtvis är man väl medveten om att allt inte är gynnsamt många låter sig luras att konsumera sådant som förkortar deras liv på sikt!

    SvaraRadera
  3. Idag är det alltför vanligt att alla har åtminstone mobiltelefoner. Som privatperson tillhör det nog inte det vanligaste att man har 4 Androids men så är fallet dock är endast 3 av dem aktiva och i bruk. Den fjärde har trasig eller krackelerad display och saknar SIM kort det är LG K9 och den är fabriksåterställd så den ligger i låda och fyller ingen funktion.

    SvaraRadera