söndag 13 augusti 2023

Söndag 13 Augusti

Idag har man mobiliserat energi nog för att genomföra vad man funderat några helger på. När man har 4 akvarier eller akvarium så tar dessa medelmåttlig tid att underhålla och se efter dock utan att överdriva för den erfarenheten har man. När första akvariet var nytt och man gjorde flera förändringar inom loppet av några timmar, man tyckte att det var konstigt att fiskar dog.
Idag blev det delvattenbyte kombinerat med slamsugning av botten i grodakvariet. Det var verkligen i behov av detta! Grodorna såg ut att njuta av det man gjorde för dem. Längst upp till höger kan man se en av totalt 6 eller 7 grodor som bor i detta akvarium. Van vid handlingen tog det inte lång tid innan ytnivån var lämplig igen och naturligtvis tillsatte man Aqua Safe efteråt. Därefter rengjorde man bordet akvariet står på.
Så såg det ut när man köpte mini laptop hos Viva resursbutik. Ingen garanti ingen reparation endast återköp osv. Mer självklart än så kan det ju inte bli. Det kunde dock ha varit tillägg på separat A4 där det stod att det rörde sig om begagnad skoldator med ethernet kort, WiFi och standard fabriksåterställning. Kanske de inte fått dem sålda då? Eller så hade de fått dem sålda fortare. Det vet man aldrig.
När man gjorde automatisk felsökning fick man fram detta! Hade varit intressant att fått veta innan man köpte objektet. Att den innehåller ethernet kort samt enda nätverk är WiFi Dvs behövs en router. 
Detta var i torsdags och den fungerar faktiskt samt att man surfar på internet med hjälp av ett option modem 14 år gammalt med kontant SIM kort i. Med lite andra inställningar lyckades man få bra fart på nerladdningarna av kilobit och megabit. Det tålamod man har idag fanns inte för 12-13 år sedan när man dels hade stationär dator och internet på 100Mb/s! Då såg man modemet med avsky pga långsamhet och krångligt. Dock behöll man det samt en del annat från enda laptop då. Can a biz tro.
Man är verkligen nöjd med resultatet av delvattenbyte/slamsugning. Nu blir det inget mer gjort för det akvariet. Grodorna får aklimatisera sig till vattenkvaliteten och allt annat kommande veckor.

2 kommentarer:

  1. Känns suveränt att ha ordnat bättre för grodorna och de tillsatta Guppy vilka trivs som det ser ut håvade över några Guppy för att frigöra akvarium 2 så att Amano räkor som är där får lite mer utrymme. Det mesta i akvarierna dokumenterades från första 69 liters till sista men har blivit betydligt mer sällan på senare år. Mini laptop fungerar faktiskt och med vad den är installerad med för olika mjuk och hårdvaror det blir bara att acceptera situationen och "gilla läget" vilket man gör när det ändå inte finns annat att göra.

    SvaraRadera
  2. Det är betydligt enklare att håva över Guppy än räkor, de är ju så snabba i vändningarna lite som Ancistrus som även de är blixtsnabba. Ibland får man vara nöjd med vad som blir när läget är som det är. När OS är nytt i en dator eller laptop kan det ibland hopas så att man tycker att man startar om den mer än man brukar den tills samtliga uppdateringar är installerade men då kan man ha tappat lusten för att använda den eller glömt vad man skulle göra. Det är nackdelen med alla dessa onda uppdateringar. De kunde ha EN uppdatering sedan inga fler på 10 år men... det är avsiktligt strukturerat som affärside för att datorn ska bytas ut mot ny efter 2-3 år så att kapitalet strömmar in till de penningstinna profitföretagen. Solstorm hade varit lämplig händelse.

    SvaraRadera