söndag 16 april 2023

Datorns Historia delvis

Känns knepigt med rubriken. Många skulle ändra den till helt onödigt vetande man hellre överlämnar till intresserade. Vilket får stå för den grå massan som saknar grundläggande utbildning i uppförande.
En 5 MB hårddisk vägde cirka 1 ton år 1956 och innehöll troligtvis dåtidens material och folie samt en del glas detaljer, det var nog ett underverk av sällan skådat slag.
Hårddisk som många kan känna sig vana vid att åtminstone ha sett hur de ser ut. Dessa var föregångare till dagens lagringsdetaljer som man gott kan kalla dem. Har ingen egen bild från det förflutna när man öppnade en hårddisk.
Detta är en SSD enhet, Solid-State Drive som av namnet i dess helhet beskriver att det är en helgjuten hårdvara utan några som helst diskar med magnetfält. De som vill ha en utförlig beskrivning kan söka på någon sökmotor. Personligen ser det ut som ett inkapslat kretskort. Dessa har ersatt de "klumpiga, långsamma" och strömkrävande hårddiskarna vilka tidigare fanns i varje laptop. När hårddiskar inte klarade de hårda kraven för gamers togs dessa fram som alternativ och visade sig vara ett utmärkt alternativ (för gamers).
En nyare variant som återfinns i mobiltelefoner är eMMC embedded Multimedia Card ett mångsidigt chip som lödes fast på moderkortet och innehåller minnesceller vilket sannolikt är ytterst användbart. Naturligtvis finns det alltid fördelar som nackdelar med de sistnämnda och de som varit med har sina erfarenheter av de gamla hårddiskarna funktioner och bräckligheter. Can a biz tro.

Om det gäller stationär är det helt felaktiga uppgifter! Stationära datorer håller betydligt längre beroende på användningsområde. Laptopar verkar generellt hålla sämre. Personligen vill man hellre ha en laptop med hårddisk än de 2 nyare "flugorna" vilka kan vara bra kortfälligt ifall man byter dator vartannat år eller vart tredje. Avser man däremot att behålla en laptop längre kan det vara värt att kolla upp samtliga 3 alternativen.

3 kommentarer:

  1. Har inte för avsikt att vara negativ när man varken haft SSD eller för den delen eMMC. Erfarenheter av traditionella hårddiskar har man haft och somliga har hållit andra inte men det är inte svårt för enskilda användare att kolla upp vad som kan verka vara möjligt. Kanske inte alla som gör men i dessa tidevarv med inflationen och knappt livsmedel på borden har nog många försäljare tungt att få datorer sålda och det är en av anledningarna till de ibland chockerande låga priserna på dessa objekt.

    SvaraRadera
  2. Trevligt att återkomma till ett ämne som antagligen blivit mindre populärt rent generellt och det får databranschen att hamna i gungning när nu lågkonjunktur är ett faktum och människor får det sämre ekonomiskt då kan inget kapital användas till att köpa datorer längre. Vad som tidigare på 90 talet ansågs vara lyx har genom inflation på livsmedel blivit lyx igen. Returbutiker får nog sålt datorer och laptopar, läsplattor och surfplattor när dom oftast håller märkbart låga priser på dessa.

    SvaraRadera
  3. Man funderar på att göra något inlägg om de äldsta datorerna men har väl främst bilder på dessa och inte så mycket historia när det har skrivits relativt sparsamt om dessa. Har flertalet bilder på dessa forntida drakar vars kapacitet var Nano jämfört med dagens mikro celler. Intressant för de med gränslös fantasi och illusionistiska drömmar.

    SvaraRadera