onsdag 6 juli 2022

Tillbaka Blick år 2002 (Eller Nåt) - 2009

Där satt man, framför dåvarande datorn med nån nyinförskaffad webbkamera året var 2002 augusti var månaden.
I en etta på 42,5 kvadrat ägnades 95 procent av tiden att använda datorn. Internet? Hade aldrig tillgång till utan förkovrade mig i att koppla upp ett LAN lokalt intranät för att kunna utföra viktigaste uppgifter där och då.
Så kunde det se ut med bildskärm, tangentbord, dator och flatbed scanner samt ej i bild skrivaren. I köket där rullgardinen oftast var nerdragen nattetid. Måltider? Åt man väl oftast någon annanstans för det fick aldrig plats porslin glas och bestick. Då var datorn prio och förblev fram till flytten år 2004.
September 2002 lite bättre bild och till vänster om undertecknad var kombinerad kylskåp och frys i bakgrunden ses något skåp samt köksskåp där porslin, glas mm förvarades.
Next kamera hade litet inbyggt minne så antingen kunde man knäppa bilder likt den ovan från 25 juni 2003, eller filma fritt i 17 sekunder mycket begränsad men det var allt man hade råd till då!
År 2004 flyttade man in i tvåan på 56,3 kvadrat och efter om tapetsering installerades möbler liksom TV och annat år 2005 köptes datorn på bilden, man hade behållit tangentbord, bildskärm och mus från gamla HGF datorn och lät införskaffa fiber och hade sparat nätverkskablar från lokala intranät tiden år 2001 så det var bara att "plugga in" och starta upp. Blev en ny, multiskrivare med scanner, fax och så klart skrivaren.
År 2008 fotade man den reklamen på Teg Umeå. 6 år innan officiella invigningen av butiken på Ålidhems centrum. Lite uppmärksamhet i all upplysning för den som undrar hur länge de funnits i Umeå.
År 2009 kände man för att göra annat än sitta vid datorn så det blev liten utflykt till Bråns naturreservat och lite andra mål. Cannabis.

2 kommentarer:

  1. Enligt yngre generationer rör det sig om bilder jämställda med "stenåldern" ja dessa tosingar som lever i sina egna slutna bubblor utan minsta kontakt med en verklighet många av oss äldre upplevt!

    För de uppväxta under 70 och 80 talen är efter millennieskiftet år 2000 bilder och skrifter, filmer, musik i synnerhet och nyheter vad vi allmänt inte kan relatera till. Alla är inte de att ha varit födda i diamantsäng, med guldsked i mun och liknande lyx! Många har ett relativt märkligt förflutet med gigantisk ryggsäck från just det förflutna och att sedan tvingas bearbeta som beta av fragment för fragment samtidigt leva, verka och jobba i nuet och kanske även tillföra användbart i olika sammanhang är tillräckligt svårt så att ha råd med senaste digitala komponenten eller stor lyxutrustning är en praktisk omöjlighet!
    Bilderna var, är och förblir personliga liksom tillför texten det liv det är avsett att tillföra. Sedan kan mindre bemedlade och viktig Pettrar tycka exakt vad de vill. Bra inlägg enkelt uttryckt.

    SvaraRadera
  2. Som passerat medelåldern 50 med råge känns mycket nytt väldigt främmande samtidigt överkomligt och i slutändan trist och tråkigt. Mycket bygger på monokulturer vilket oftast är att det finns grund byggstenar vilka alltid är sedan omstruktureras delar till hälften av ett ursprung och plötsligt kan de med djupa svackor i det sociala livet som nätverket känna delaktighet och engagemang för något som redan finns och har funnits längre än deras förfäder levt!

    Har mängder av 70 och 80 talet i form av bilder och musik. Det känns naturligt när man är uppvuxen under dessa årtionden men även tagit del av 60 talet när man sett bilder som har sk dokumentärer från detta årtionde. Vad man sedan ska ha allt till förblir ett av många stora frågetecken.

    SvaraRadera