lördag 30 april 2022

Mera Oi! och liknande Musik

År 2005-2006 beställde man CD skivor från olika håll och kanter av band man minns från 80 talet. Intressant där och då.
Dessa band vars LP och singelskivor man oftast bara såg i vissa butikers skivbackar men som ungdom aldrig hade råd att köpa.
Så man hade turen att komma över begagnade LP och singelskivor genom då bekanta sk "kompisar" som bara ville bli av med dem när de skiftat stil.
Det tackade man för och än idag är man ägare till många LP, maxisinglar, singlar och samlingsskivor. De spelas sällan
När CD skivor ersatte LP skivor och singlar. Sedermera kom mp3 att ersätta CD skivor men det är annat format och har upplevts väldigt olika av medvetna.
De flesta CD skivor finns i mp3 filformat genom att man fick tag på konverteringsprogram och som dator intresserad mellan 1997 och framåt blev det räddningen kring år 2000 att installera konverteringsprogrammet.
Somliga album har man i både LP och CD format och det har blivit uppskattat när vinyl som bekant alltid varit känslig för att bli Knastrig, laddad med statisk elektricitet och bli skeva och vinda och därigenom många gånger ej spelbara.
CD skivor har då lämpligare storlek, är mindre känsliga (utom CD-R!) och var samt är rent praktiskt bekvämare alternativ. Visst finns de som har 15-20 år på nacken där det plötsligt hackar och hoppar. De är färre i antal.
Något man upplevde positivt med CD var bonuslåtar. När LP och singel var enda alternativen kunde singlars B-sida innehålla låtar som inte fick plats på LP skivan eller medvetet valdes till singlarnas B-sida. Det har man upplevt åtskilliga gånger och det kändes mindre angenämt på många sätt och vis.
Var det någon som rapade en fis?
Tyvärr upptäckte man att somliga CD skivor ljudmässigt kunde vara betydligt annorlunda eller rent slarv produktioner men man insåg att det rörde sig om mass produktion och att man ibland fick någon defekt skiva. Trist och mindre bra.
CD skivans ask eller "kopp" som somliga utländska uttrycker det var väldigt olika kvalitet på. Somliga höll bra medan andra sprack eller lossnade i uppviket.
Tidigare CD skivor kunde ha trevliga motiv på själva disken alltså skivan.
Det försvann delvis med massproduktion av populära skivor tyvärr. Antagligen insåg de inte att heltäckande bild oftast var bättre skydd mot oavsiktliga skador än endast textinformation. Det har man däremot själv upptäckt. Om det sedan utgjorde förbättringar av ljudkvalitén var det alltid positivt för konsumenter. Cannabis.

När man var barn fick man höra talas om de tre tanterna Grön, Brun och Gredelin.
Måste ha varit förknippat med något, kanske sommaren, hösten och våren när vintern är en tung och svår tidsperiod alternativt fanns dessa karaktärer i verkligheten för författaren.

3 kommentarer:

  1. Bullarna är serverade! Blir smakligt till espresso kaffet glöm inte marsan eller vaniljsås och en klick grädde det gör likt bomull för hjärtat och lenar så skönt! Sa Tant Grön Tant Brun och Tant Gredelin vars namn var Gerda, Berthilda och Mat Tilda 😂

    SvaraRadera
  2. Najs maize beskrivning av flera tids epokrar. Det är nog inte alla förunnat att ha minnet kvar! I den utsträckning som gjorts.

    SvaraRadera
  3. Att det inte författades någon uppföljare likt tant gul tant röd och tant violett ? Det hade blivit klar succé och en baddare till försäljningsklirr. Att det sedan var tant och inte farbror hade nog med genetiska skäl att göra om än det inte är populärt diskussionsämne.

    SvaraRadera